carryjim

Élete

James Eugene “Jim” Carrey (Kanada, Ontario, Newmarket, 1962. január 17. – ) kanadai humorista és színész. A „gumiarcú”-nak is nevezett színész legismertebb jeleneteit Ace Ventura szerepében láthatjuk, ahol a magyar szinkronhangja Kerekes József. Emellett jó néhány drámai szerepben is kiválóan megállja a helyét.

James Eugene Carrey 1962. január 17-jén született a kanadai Ontario állambeli Newmarket városban. Percy és Kathleen Carrey gyermekeként, három idősebb testvére, John, Patricia és Rita. Családja katolikus vallású, távoli francia-kanadai gyökerekkel (a család eredeti vezetékneve Carré). A fiatal humorista palánta, Carrey elküldte életrajzát a Carol Burnett Show-ba, amikor még mindössze 10 éves volt. A tanárai a középiskolában mindig hagytak neki pár percet minden tanítási nap végén, hogy úgynevezett “stand-up comedy” jellegű előadást tarthasson a társainak. Gyakorlatilag ő volt az osztály tréfamestere.

Szülei nehéz időkön estek át, miközben ő 13 éves volt. Az apja elvesztette munkahelyét, ezért Toronto egyik negyedébe, Scarboroughba költöztek, ahol biztonsági őrként, illetve portásként munkát kapott a Titan Wheels cégnél. A Carrey család ekkor egy régi, történelmi épületben lakott. James a Blessed Trinity Catholic iskolába járt 2 évig, North Yorkba, majd az Agincourt Collegiate Institute-ba, ami Scarborough legöregebb középiskolája. A család ekkoriban olyan rossz pénzügyi helyzetben volt, hogy kénytelenek voltak a Volkswagen furgonjukban vagy esetleg a rokonok udvarán egy sátorban álomra hajtani a fejüket. Jim, hogy segítsen szüleinek, iskolai tanítások után állást vállalt. Ezek a hosszú kimerítő órák nem sok időt hagytak neki a tanulásra és ezt a jegyei is megsínylették, ennek ellenére mindent összevetve nem volt rossz tanuló. Egyszer írt magának egy 10 millió dolláros csekket, és arról álmodozott, hogy egyszer ez valóság lesz. Nagy kiugrása a Kábelbarát (The Cable Guy) című filmjének köszönhető, melynek bemutatóját követően pár évvel édesapja elhunyt. Ekkor a nagy értékű csekket apja temetési ruhájának zsebébe tette.

Humorista pályafutása

Családja rossz pénzügyi helyzete miatt 16 éves kora körül otthagyta az iskolát, hogy egy gyár mosdójának takarításáért kapott pénzzel is segíthesse szüleit. 1979-ben, amikor már 17 éves volt, Los Angelesbe ment, ott a The Comedy Store-ban dolgozott, ahova Rodney Dangerfield humorista ajánlotta be. Dangerfield annyira kedvelte Carrey játékát, hogy saját műsorába is gyakran invitálta.

Jim Carrey ekkor már a filmes karrier felé is kacsingatott. Jelentkezett egy meghallgatásra, ahol az NBC egyik késő esti szórakoztató műsorába, a Saturday Night Live-ba kerestek színészeket az 1980-1981-es évadra. Carreyt viszont sosem választották be a műsor szereplői közé, amíg végül 1996-ban ő volt az est házigazdája. Az első főszerepe Skip Tarkenton volt, az NBC The Duck Factory című sorozatában. Az elég rövid életű sorozatot 1984. április 12-től július 11.-ig vetítették, aminek köszönhetően betekintést nyerhetett a színfalak mögé.

Carrey ezután kisebb produkciókban szerepelt, ezek közül megemlíthető az 1985-ben készült Csak egy harapás (Once Bitten). Az ilyen és ehhez hasonló kisebb szerepléseknek köszönhetően barátságok szövődhettek, így lettek jó barátok Damon Wayansszel is. A földi lányok csábítóak (Earth Girls Are Easy) című filmben a két humorista már együtt szerepel. Wayans bátyja, Keenen invitálta őt a Fox egyik kabaréműsorába, ami In Living Color címmel futott, ahol Carrey számos, nem mindennapi karaktert alakított, köztük a férfias testépítőlány Vera de Milo, illetve a mazochista tűzoltóparancsnok, Bill Burns szerepét is. Ezek a rendkívül különös karakterek és a fantasztikus megjelenés lázba hozta Hollywoodot, ami már ekkor is csábította az ifjú komédiást.

Magánélete

Carrey kétszer házasodott, első felesége Melissa Womer, a Comedy Store egyik pincérnője, akitől lánya, Jane Erin Carrey (1987 szeptember) született. 1987. március 27-én házasodtak össze és házasságuk hivatalosan 1995-ig tartott. 1994-ben a már különélő Carrey randevúzni kezdett a Dumb és Dumber egyik szereplőjével, Lauren Holly-val, majd 1996. szeptember 26-án összeházasodtak. Házasságuk azonban egy évig sem tartott. Ezek után Carrey Renée Zellweger felé kacsingatott, akivel a Én, én és az Irén (Me, Myself and Irene) forgatásán találkozott, ám kapcsolatuk 2000 decemberében szakítással zárult. 2005 decemberétől Jenny McCarthy színész/modellel randizik. Eddig hivatalosan nem jelentették be házassági szándékaikat.

2004. október 7-én megszerezte az amerikai állampolgárságot, ezzel amerikai-kanadai kettős állampolgár lett.

Hozzászólás

Karikatúra

2024. június
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930